U bent hier

Lokale beleidsmakers tekenen voor LGBTI+ inclusie

Donderdag 19 oktober kwamen tal van beleidsmakers uit Vlaamse steden en gemeenten samen op het XChange Forum. Het congres, georganiseerd door Casa Rosa, was gevuld met interessante lezingen en interactieve ateliers. De focus lag op het ondersteunen en inspireren van beleidsmakers om te bouwen aan LGBTI+ inclusie in hun stad en gemeente. De 42 aanwezigen ondertekenden de symbolische engagementsverklaring om zich in te zetten voor inclusie op lokaal niveau, zodat elke inwoner zich veilig, thuis en betrokken voelt.

Casa Rosa, de lokale LGBTI+ Gelijke Kansenorganisatie van Oost- en West-Vlaanderen, organiseerde het XChange Forum. “Wij krijgen vaak de vraag van beleidsmakers wat zij kunnen doen om hun gemeente veiliger en inclusiever te maken voor LGBTI+ personen” zegt Algemeen Coördinator Elio De Bolle. “Met het XChange Forum helpen we hen mee die inclusie te realiseren. Wij zijn opgetogen dat dit thema leeft bij beleidsmakers en willen hen ondersteunen door het aanbieden van workshops en lezingen en het faciliteren van ontmoetingen met andere beleidsmakers die werk maken van LGBTI+ inclusie.”

Dat het thema leeft bij beleidsmakers werd ook duidelijk door het hoge aantal inschrijvingen voor het interactieve atelier ‘Eerste stappen naar een inclusief beleid’ gegeven door vormingscentrum KLIQ. Tijdens dit atelier werd er hands-on te werk gegaan: de beleidsmakers analyseerden het huidige beleid in hun gemeente en leerden de 6 kernthema's kennen die belangrijk zijn voor LGBTI+ inclusie bij lokale besturen. Stad Izegem bijvoorbeeld, die recent sterk inzette op een LGBTI+ beleid, stelde in deze sessie voor hoe zij van start zijn gegaan en waar zij in de toekomst nog op willen inzetten. "Gemeenten en lokale instellingen kunnen en moeten het verschil maken en verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van de inwoners, voor iedere inwoner. Daarom is een regenboogbeleid in iedere stad of gemeente belangrijk", aldus Virginie Derumeaux, schepen van integratie in Izegem.

Op het programma stond ook een internationale lezing van professor Pippa Catterall. Professor Catterall, verbonden aan de Universiteit van Westminster in Londen, vertelde over haar onderzoek ‘Queering the public space’. De beleidsmakers lieten zich inspireren en kregen meer inzicht in hoe de publieke ruimte veiliger en inclusiever gemaakt kan worden voor LGBTI+ personen.

De aanwezigen reageerden enthousiast op het XChange Forum. “Het is inspirerend om met beleidsmakers van andere gemeenten en steden over dit thema uit te wisselen,” zegt Jolien Baert, Consulent welzijn bij het Sociaal Huis van Lokeren. “Lokeren wil verder werken aan LGBTI+ inclusie en tijdens het XChange Forum hebben we onze kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen. Daarmee gaan we nu verder aan de slag.”

Casa Rosa gaat samen met de lokale beleidsmakers verder aan de slag om het welzijn, veiligheid en welbevinden van LGBTI+ personen in verschillende steden en gemeenten te verbeteren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Overzicht steden, gemeenten en organisaties die aanwezig waren: Harelbeke, Lokeren, Zottegem, Scherpenheuvel-Zichem, Gent, Antwerpen, Leuven, Herzele, De Haan, Oostende, Willebroek, Gistel, Genk, Melle, Opwijk, Sint-Niklaas, Brugge, Mechelen, Lichtervelde, Waregem, Kapelle-op-den-Bos, Kortrijk, Izegem, çavaria, KLIQ, Out For The Win, Politiezone Vlas, UniQue Regenbooghuis en Amal vzw.