U bent hier

10-daagse van de Veerkracht

Samen veerkrachtig!

Onder het motto #samenveerkrachtig organiseert de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid ook dit jaar van 1 tot 10 oktober weer tal van activiteiten die de veerkracht versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

Net als vorig jaar staat de 10-daagse in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn, maar we ervaren ook allemaal tegenslagen waarmee we moeten (leren) omgaan. Veerkracht is het vermogen om dat te doen én er sterker uit te komen. Jij doet toch ook mee?

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is een gezamenlijk initiatief van verschillende Vlaamse organisatoren. Ontdek het aanbod in alle Vlaamse steden: www.samenveerkrachtig.be/kalender

In Gent worden de activiteiten georganiseerd onder de noemer 10-daagse van de Veerkracht. Benieuwd naar het aanbod van workshops, lezingen, doe-activiteiten, tentoonstellingen in Gent? De meeste activiteiten zijn gratis en/of werken met inschrijven. Ontdek het programma op www.stad.gent/veerkracht
 

Activiteiten van Casa Rosa

Ook bij Casa Rosa hebben we een gevarieerd programma uitgewerkt. (Her-)ontdek jouw veerkracht tijdens de vorming rond mentale weerbaardheid of kom in actie met de workshop Flow & Resilience. Doorprik het taboe rond seksualiteit bij vrouwen met een beperking met een bezoek aan de tentoonstelling LIJF-elijk ANDERS of beleef de kwetsbare kracht van liefde in de film Futur Drei.

Ontdek alle activiteiten hieronder!

Vorming: ‘Groeien door tegenslag: Veerkracht als LGBTI+ persoon’ (NL)*

This workshop is also available in English on a different date (see below)

In het kader van de Gentse 10-daagse van de Veerkracht organiseert Casa Rosa de gratis vorming ‘Groeien door tegenslag: Veerkracht als LGBTI+ persoon’’.

Doorheen ons leven worden we allemaal wel eens geconfronteerd met zorgen, twijfels of moeilijkheden. LGBTI+ personen maken echter vaak unieke uitdagingen en ervaringen mee die verband houden met hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie.
Veerkracht verwijst naar het vermogen om deze tegenslagen te boven te komen, uitdagingen aan te gaan en een positief gevoel van welzijn te behouden in het licht van deze obstakels. Leer er alles over in deze workshop!

Deze workshop wordt gegeven door Isabeau Van Acker (zij/haar, die/hun), erkend klinisch psycholoog met een specialisatie in gender- en seksuele diversiteit.

Voor wie? Voor LGBTI+ personen

Wanneer? Dinsdag 3 oktober, 18u30 - 20u30

Waar? Zaal Lambilotte - Casa Rosa, Kammerstraat 22, 9000 Gent

Inschrijven is gratis en doe je hier. Opgelet: plaatsen zijn beperkt!

* Deze vorming wordt ook gegeven in Oostende op woensdag 4 oktober van 18u00 tot 20u00 in Regenbooghuis aan Zee. Alle info hier.
 

 Workshop: ‘Thriving through adversity: Resilience as an LGBTI+ person’ (ENG)

Register for this interactive workshop tailored to LGBTI+ individuals and find out how you can strengthen your resilience 

Throughout our lives, we all face worries, doubts or difficulties from time to time. However, LGBTI+ persons often go through unique challenges and experiences related to their sexual orientation, gender identity or gender expression. Resilience refers to the ability to overcome these setbacks, face challenges and maintain a positive sense of well-being in the face of these obstacles. Learn all about it in this workshop!

This workshop will be hosted by Isabeau Van Acker (she/her, they/them), a licensed clinical psychologist with an expertise in gender and sexual diversity.

For whom? For LGBTI+ persons

When? Sunday October 8, 10am - 12pm

Where? Room Lambilotte - Casa Rosa, Kammerstraat 22, 9000 Ghent

Register here for free. Warning: limited availability!


Workshop Flow & Resilience

English version below

Fysieke activiteit is een krachtig middel voor empowerment, zelfexpressie en zelfliefde, en kan zowel ons fysieke als emotionele welzijn voeden.

In de queer body flow & resilience workshop eisen we ons lichaam terug. Door middel van leuke en eenvoudige bewegingspatronen - geïnspireerd door yoga, dans, animal flow en callisthenics - maken we contact met onze verborgen innerlijke kracht en laten we onze identiteit gelden zonder angst of oordeel.

Kom en leer samen met ons hoe je fysieke beweging kunt gebruiken als een viering van zelfvertrouwen, trots, kracht en veerkracht!

Voor wie? De workshop staat open voor iedereen die de huisregels van Queer Gym onderschrijft

Wanneer?

  • Donderdag 5 oktober, 19u00 - 20u00
  • Vrijdag 6 oktober, 19u00 - 20u00
  • Zaterdag 7 oktober, 11u00 - 12u00

Waar? Queer Gym -  Kortrijksesteenweg 240, 9000 Gent

Inschrijven is gratis en doe je hier. Opgelet: plaatsen zijn beperkt!
 

Workshop Flow & Resilience

Physical activity serves as a powerful tool for empowerment, self-expression and self-love, nurturing both our physical and emotional well being.

In the queer body flow & resilience workshop we reclaim our bodies. Through fun and easy movement patterns - inspired by yoga, dance , animal flow and callisthenics - we connect to our hidden inner strength  and assert our identities without fear or judgment.

Come and learn with us how to use physical movement as a celebration of  confidence, pride, strength and resilience!

For whom? This workshop is open to everybody who follows Queer Gym’s houserules

When?

  • Thursday October 5th, 7pm - 8pm
  • Friday October 6th, 7pm - 8pm
  • Saturday October 7th, 11am - 12pm

Where? Queer Gym -  Kortrijksesteenweg 240, 9000 Ghent

Registration is free, but mandatory. Limited availability!


Fototentoonstelling LIJF-elijk ANDERS met nocturne

Een foto-expo over het taboe van seksualiteit bij vrouwen met een beperking.

Cultuurwetenschapper en fotograaf Hilde Braet vertelt maatschappelijk relevante verhalen aan de hand van haar fotografie. Tijdens haar studies Gender & Diversiteit kwam ze in contact met Aditi vzw die seksualiteit bij personen met een beperking en bij oudere, kwetsbare mensen bespreekbaar wil maken. Uit die ontmoeting vloeide een foto-expo voort waaruit Hilde nu verschillende portretten selecteerde die tijdens de maand oktober te bezichtigen zijn in de Salons van Casa Rosa.

Op zaterdag 7 oktober komt Hilde haar foto-expo over het taboe van seksualiteit bij vrouwen met een beperking voorstellen in Casa Rosa. Ze wordt vergezeld door ervaringsdeskundigen Lies Van Peperstraete en Lies Demeyer.

Voor wie? Voor iedereen

Wanneer?

  • Foto-expo: 1 tot en met 31 oktober, op dinsdag en woensdag van 10u00 - 16u00 en op zaterdag van 15u00 - 19u00
  • Nocturne: zaterdag 7 oktober, 19u00 - 21u30

Waar? Salons - Casa Rosa, Kammerstraat 22, 9000 Gent

Inschrijven voor de nocturne is gratis en doe je hier.


Film Futur Drei met nabespreking i.s.m. Sphinx

De Iraans-Duitse Parvis vult zijn leven met Grindr-dates en raves. Maar nadat hij betrapt wordt op winkeldiefstal, moet hij een taakstraf doen in een plaatselijk vluchtelingenopvangcentrum. Daar wordt hij verliefd op Amon en bouwt een intense band op met hem en zijn zus Banafshe. Ontdek deze winnaar van de Berlijnse Teddy Award uit 20202 en ga mee in gesprek over de kracht van LGBTI+ jongeren met een migratieachtergrond.

Tijdens de nabespreking gaat Wim Peumans in gesprek met ervaringsdeskundige Mohammed Kassab. Mohammed is queer, moslim en Palestijn in België. Wim is onderzoeker en schrijver van onder andere Habibi, een boek over LGBT personen met een moslimachtergrond. Ze hebben het over de representatie van LGBTI+ personen met een migratieachtergrond en gaan dieper in op het persoonlijke verhaal van Mohammed.

Voor wie? Voor iedereen

Wanneer? Donderdag 5 oktober, 20u00 - 23u00

Waar? Sphinx Cinema, Sint-Michielshelling 3, 9000 Gent

Taal film: Duits & Farsi gesproken; Nederlands ondertiteld

Taal nabespreking: Nederlands

Voor rolstoelgebruikers is een bezoek aan Sphinx cinema helaas niet evident. Het gebouw dateert uit 1912 en heeft nogal wat trappen. Er is geen lift, maar we trachten steeds om een bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Contacteer ons vooraf zodat we je bij jouw bezoek zo goed mogelijk kunnen assisteren. 

Inschrijven is verplicht en kan hier.


Wees je ervan bewust dat wanneer je inschrijft je de plaats van iemand anders wegneemt. Mogen we je dan ook vriendelijk vragen om ons tijdig iets te laten weten via [email protected] wanneer je toch niet kunt komen. Op die manier kunnen we andere geïnteresseerden op de wachtlijst op de hoogte brengen.

Casa Rosa wil haar activiteiten zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Daarom zijn alle activiteiten van Casa Rosa gratis. Om de organisatiekosten te dekken en activiteiten in de toekomst te verbeteren, nodigen we je uit om een vrije gift te schenken. Je beslist zelf, afhankelijk van jouw situatie en gevoel, de hoogte van jouw vrije bijdrage. Heb je hierover vragen? Spreek ons gerust aan. Bedankt! Meer info over het beleid van Casa Rosa vind je hier!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via mail naar [email protected]
 

Alle activiteiten kwamen tot stand met de steun van Stad Gent.