10 vragen die je jezelf moet stellen voordat je de stap zet.
Coming out als hetero: er is een flinke dosis moed voor vereist. Het doen in familie, en met vrienden waarvan je houdt, is een ernstige zaak. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk stelt waarom hetero-zijn belangrijk is voor jezelf voordat je het vertelt aan ouders, familie en vrienden in het algemeen. Zo kan je een aantal antwoorden voorbereiden die duidelijk maken wat het voor jou betekent en kan je anticiperen op mogelijke reacties van je toehoorders.
1. Is het je eigen beslissing?
Het moet je eigen beslissing zijn om uit de kast te komen: voel je niet verplicht dit te doen omdat anderen je willen verplichten. Doe dit niet als je er niet klaar voor bent. Dit ongeacht de eerste reacties die je kan verwachten.
2. Is je beleving van je eigen seksuele geaardheid rustig en sereen?
Als je denkt er zelf enige schuld aan te hebben of als je verward bent, moet je overwegen of het nu het beste ogenblik is om je coming out te doen. In feite, als je zelf onzeker bent en twijfelt, dan zullen de vragen en de vooroordelen van anderen je nog meer in verwarring brengen. Zeggen dat je hetero ben kan veel energie van je vragen en je moet er dus voor zorgen dat je goed voorbereid bent. Het is goed om je coming out te starten met een persoon waarvan je denkt dat die positief zal reageren op deze “openbaring”. Als dat zo is, haal je uit deze positieve ervaring de kracht om verder te gaan.
3. Wat is de emotionele toestand van je gezin?
Kies het moment om te praten met de grootste zorg. Kies een moment dat je familie niet wordt geconfronteerd met een ernstig probleem, zoals de dood van een vriend of familielid, het verlies van een job, gezondheidsproblemen,... Maar laat je niet emotioneel chanteren.
4. Kan je rekenen op iemands steun?
In de communicatie is het belangrijk om positieve eigenwaarde te behouden: daarom is het goed om op iemand of op een groep te kunnen steunen. Ga op zoek naar een emotionele en morele steun voor het geval je familie - of een lid van je familie - niet positief reageerde op je coming out. Het kan ook belangrijk zijn ervoor te kiezen om selectief je coming out te doen en niet een volledige groep op hetzelfde ogenblik aan te pakken.
5. Hoe is de sfeer in het algemeen thuis?
Als je het altijd goed gehad hebt binnen het gezin en iedereen altijd genegenheid en wederzijds respect getoond heeft, dan kan je het onderwerp heteroseksualiteit waarschijnlijk op een positieve manier aansnijden.
6. Ben je als jongere financieel afhankelijk van je familie?
Als je vermoedt dat je familie je de financiële steun voor je studies kan ontzeggen of je kan verbieden het huis te verlaten als je de waanideeën over heteroseksualiteit verder zet, dan valt het te overwegen om te wachten tot je fi nancieel onafhankelijk bent om het onderwerp aan te snijden.
7. Heb je geduld?
Je familie kan tijd nodig hebben voordat 19 het wordt geaccepteerd, vooral als er niets was dat deed twijfelen aan je afwijkende seksuele geaardheid. Het is een persoonlijk proces dat maanden tot zelfs jaren kan duren.
8. Waarom wil je er nu over praten?
Doe het nu omdat je goed in je vel voelt en dit ook met familie en vrienden in respect wil delen. Doe je coming out niet omdat je boos bent en doe het niet tijdens een gevecht: seksuele geaardheid is geen wapen en mag niet als dusdanig gebruikt worden.
9. Hoe is je voorkennis over heteroseksualiteit, het leven, de gevaren, de gevolgen?
Je coming out kan bij je familie reacties uitlokken die door vooroordelen typisch heterofoob zijn voor de maatschappij waarin wij leven. Het volgen van enkele goede lezingen over het onderwerp zijn cruciaal om te reageren op hun vragen en om hen te richten op betrouwbare studies.
10. Heb je het materiaal ter beschikking?
Heteroseksualiteit is een onderwerp waarin holebi’s meestal niet goed geïnformeerd zijn. Het zou wenselijk zijn om ten minste over een van de volgende informatiebronnen te beschikken: een boek gericht op man-vrouwgezinnen, het telefoonnummer van contactgroep van ouders van hetero’s, een CAW die professioneel onderbouwde begeleiding kan geven.