U bent hier

Dit was Sparkle 2024!

Op zaterdag 27 januari tekende Casa Rosa zoals elk jaar present op Sparkle, het grote LGBTI+ feest van çavaria. We genoten van een avond vol awards, poëzie en goede beats.

Na een gezellige receptie waarop vroege (geluks-)vogels een çavaria-waaier konden strikken, schoven we aan voor de awardshow. Ook dit jaar zette çavaria LGBTI+ initiatieven die het voorbije jaar hun steentje bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn, in de bloemetjes met drie verschillende awards. De winnaars ontvingen hun awards opnieuw uit de handen van hosts Raf Njotea en Susan from Grindr. De show was echter niet compleet zonder de pakkende performances van artiest Anna Borodhikina.

Diversity award
De Diversity Award voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen en individuen ging dit jaar naar Stad Gent!

Op 13 juni 2023 lanceerde Stad Gent hun LGBTQIA+ personeelsbeleid. Met dit beleid en concrete acties willen ze het welzijn van hun LGBTQIA+ medewerkers verbeteren, met bijkomend aandacht voor positieve beeldvorming en een veilige werkomgeving. Ze zetten in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie. Ook Casa Rosa gaf input en advies over de uitbouw van dit beleid.

Community award
De aangesloten verenigingen van çavaria beloonden ook dit jaar de meest hartverwarmende activiteit van een collega-vereniging met de Community Award. Dit jaar ging die naar Regenbooghuis Limburg!

Regenbooghuis Limburg organiseerde in 2022 een warme kerst voor iedereen en bleef op  kerstavond open om samen te vieren. Voor veel mensen die het moeilijk hebben of eenzaam zijn, is het heftig om de hele tijd met dat ‘warme familiefeest en pakjes’ geconfronteerd te worden. Voor hen bleven ze open, om te tonen dat ze niet alleen zijn. Regenbooghuis Limburg herhaalde de warme kerst trouwens in 2023.

Lifetime achievement award
De Lifetime Achievement Award voor de persoon of organisatie van wie het leven in het teken staat van de LGBTI+ community, ging naar Fonds Suzan Daniel!

De organisatie, genoemd Suzan Daniel die in 1953 de eerste Belgische homo en lesbische groepering oprichtte, zet zich in om de archieven en documentatie van onze LGBTI+ geschiedenis te bewaren en te verspreiden. Zo helpen ze lessen te trekken uit onze geschiedenis en bevorderen ze ook vandaag de dag meer begrip en gelijkheid in onze maatschappij. Onmisbaar dus in onze strijd voor gelijke LGBTI+ rechten!

Feest
We sloten de avond stevig af met een sprankelend feest. Donna Bommer, Laurens Luyten & DJ DR T. en Rostgoed stonden deze editie achter de draaitafel in de prachtige concertzaal van VIERNULVIER. Naast het vele dansen was er ook plaats voor even rust in de chill-out zone. Daar kon je je ook helemaal laten versieren in glitters bij Pimpernel. Een geslaagd feestje dus!

Tot volgend jaar!