U bent hier

Spetterende Awardshow & Safe Space: This Was Sparkle

Zaterdag 28 januari 2023 was het zover. Voor het eerst sinds 2021 vond Sparkle, een gevestigde waarde binnen de LGBTI+ community, opnieuw plaats in VIERNULVIER. En Sparkle kan je vrij letterlijk nemen. Met glitters op het gezicht, fonkelende outfits en sterretjes in de ogen, trokken LGBTI+ personen en allies massaal naar het jaarlijkse regenboog event van çavaria.

Sparkle kenmerkte zich dit jaar door het streven naar een safe(r) space en een divers activiteitenaanbod. Als introvert kon je naar de lounge voor een babbel in de zetel of een makeover met glitters aan de makeup stand. Wie liever danst, kon in de grote zaal opgaan in de feestmuziek. En dan was er nog de award show, waarbij prijsuitreikingen werden afgewisseld met drag optredens door Susan From Grindr.

And the winners are…

Susan from Grindr en Raf Njotea waren de hosts van de avond. Met veel enthousiasme kondigden zij samen aan wie de welverdiende winnaars waren van respectievelijk de diversity award, community award en lifetime achievement award.

✨Diversity Award
Voor deze award waren de genomineerden: Bpost, tv-programma Taboe en Transgender Infopunt (TIP). De winnaar werd TIP. Met hun uitgebreide infobrochure over het transitieproces, vertaald in wel 6 (!) talen, stelden zij inclusief werken voorop. De brochurevertaling zorgt ervoor dat mensen die het Nederlands niet voldoende machtig zijn, toch de juiste informatie kunnen bekomen en dit met de nodige nuances die ook in het Nederlands worden aangeboden. Zo stelt TIP het welzijn van alle transgender en/of non-binaire personen voorop, ongeacht hun herkomst.

✨Community Award
De genomineerden voor de community award waren: Zaak Zonder Haat van Het Roze Huis, het Manifest van RainbowAmbassadors en het Wel Jongerencongres van Wel Jong.
RainbowAmbassadors werd de welverdiende winnaar. Waarom? De stem van LGBTI+ ouderen wordt vaak niet gehoord. Nochtans is er duidelijk werk aan de winkel als het op ondersteuning van LGBTI+ ouderen in verzorgingstehuizen aankomt. In veel van deze centra is men zich namelijk niet bewust van het bestaan van oudere holebi en transgender personen. RainbowAmbassadors zorgt voor educatie rond deze specifieke doelgroep binnen de regenboog gemeenschap.

✨Lifetime Achievement Award
De lifetime achievement award ging naar de ouders van Ihsane Jarfi: Nancy en Hassan Jarfi. Hun zoon Ihsane werd in 2012 slachtoffer van homohaat en verloor hierbij het leven. Zijn ouders richtten hierna een stichting op die zich inzet tegen LGBTI+ haat. Terecht werd het koppel op het podium ontvangen met een staande ovatie.

Sparkly Skin

Mijn persoonlijke favoriet van de avond was het makeup standje van Theater Savooi. Je kon er gratis je gezicht laten voorzien van alle gewenste glitters. Zelf koos ik voor een Bowie-geïnspireerde look.

Music Maestro

Met DJ sets van Dokter T, Robin Skouteris en Ilse Liebens, werd de concertzaal van de Vooruit omgetoverd in een ware discotheek. In het midden van de ruimte werd zelfs een mini podium voorzien waar de echte feestbeesten hun beste dansmoves konden tonen. Kortom: #PartyHearty!

All These Pictures Of You…

Tot slot wil ik nog een foto delen van mezelf en leuke mensen die ik leerde kennen op Sparkle, getrokken voor het çavaria-doek. Aan de ingang kon iedereen die dit wou namelijk even voor de lens staan. Het resultaat: talrijke foto’s die de vreugde tonen om na 2 jaar eindelijk opnieuw Sparkle te kunnen bijwonen. De foto’s werden gedeeld op de çavaria Facebookpagina, dus ga zeker een kijkje nemen.


© Foto: çavaria

Dit was Sparkle 2023

Ik vond de avond alvast ✨schitterend✨. Hopelijk tot volgend jaar, op Sparkle 2024!