U bent hier

Firebird - Hartverwarmende Homoliefde Tijdens De Koude Oorlog

Van 8 tot 25 november 2022 vindt het holebifilmfestival plaats in verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen. Voor deze 21ste editie werden er zowel films, documentaires en theatervoorstellingen rond het LGBTI+ thema vertoond. Arlo, vrijwilliger bij Casa Rosa, ging naar de film ‘Firebird’ van Peeter Rebane kijken. Lees hun review hieronder!

 

Met twee gratis tickets voor het holebifilmfestival in de broekzak (bedankt Zizo!), waag ik me 20 november naar de film ‘Firebird’ in cinema ZED te Leuven. Geen cliché verwelkoming met regenboogvlag, maar zeker een even doeltreffende: aan de inkom van de zaal word je begroet door grote affiches met daarop de getalenteerde jongetjes van ‘Close’ (de nieuwe film van Lukas Dhont).

Toeval of niet, zowel ‘Firebird’ als ‘Close’ grijpt terug naar eenzelfde hoofdthema: de hartverscheurende keuze tussen homoseksuele liefde en aanvaarding in de maatschappij. Als je opgroeit en je eerste gedachte bij een kus is ‘dit hoort niet’, spreekt het voor zich dat dit een negatief zelfbeeld creëert. Ook voor de hoofdpersonages in beide films valt er niet te ontsnappen aan de negatieve impact van homofobie op hun mentale gezondheid.

‘Firebird’ is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog. Deze context is geen ver-van-ons-bed-show meer door de huidige oorlog in Oekraïne. Dit maakt dat deze speelfilm heel actueel aanvoelt. Sergey en Roman hebben twee zaken gemeenschappelijk, namelijk hun liefde voor elkaar en hun liefde voor fotografie. Als kijker merk je dat deze protagonisten twee schijnbare contradicties proberen te verzoenen: hun functie als militair en hun homoseksuele identiteit. Binnen de militaire omgeving kon intimiteit tussen twee mannen namelijk strafrechtelijk bestraft worden. Zowel Sergey als zijn geliefde Roman probeert ondanks deze beangstigende omstandigheden zijn hart te volgen.

Als transmasculiene non-binaire persoon, kan ik mezelf meer vinden in een film over een homoseksuele relatie zoals ‘Firebird’, dan in een lesbische film. Voor mij sluit de energie tussen homoseksuele mannen alsook hun lichaam (platte borstkas) het dichtst aan bij mijn ervaring. Ik ben dan ook dankbaar voor de herkenbaarheid die ‘Firebird’ biedt; al hoop ik in de toekomst ook meer verhalen over o.a. transgender personen op het grote scherm te zien.

Acteurs Tom Prior (Sergey) en Oleg Zagorodnii (Roman) zijn - laten we even eerlijk zijn - een streling voor het oog. Aan hun acteertalent valt bovendien niet te twijfelen. De film ‘Firebird’ heeft een interessante verhaallijn die mij persoonlijk geen moment verveelde. Er valt wel iets te zeggen over dramatische LGBT-films als deze. LGBT-personen zijn blij dat ze eindelijk op het grote scherm komen, maar een queer film met een positievere plot is ook altijd welkom. 

Overwint liefde echt alles? Of rukt de context van hun tijd hen uit elkaar? Ga zeker naar de door het holebifilmfestival bekroonde ‘Firebird’ en ondervind zelf hoe dit romantisch verhaal eindigt.
Het holebifilmfestival loopt nog tot en met 25 november 2022. Meer info vind je hier: https://www.holebifilmfestival.be

Arlo Devreese