U bent hier

Casa Rosa roept iedereen op om hun stem te laten horen

In de aanloop naar Internationale Dag tegen Holebi+ en Trans+ fobie (IDAHOT) op 17 mei roept Casa Rosa ook dit jaar weer elke inwoner van Oost- en West-Vlaanderen op om samen te werken aan een gelijkwaardige maatschappij. Traditiegetrouw hijsen alle Vlaamse steden en gemeenten de regenboogvlag als teken van hun engagement voor een LGBTI+ inclusieve samenleving. Maar in de strijd voor gelijke kansen is meer nodig.

Toenemende verdeeldheid
In een tijd waarin ongewenste polarisatie en verdeeldheid toenemen, is het van cruciaal belang dat we ons blijven inzetten voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt en veilig is. Uit recent Europees onderzoek blijkt dat de helft van de Belgische LGBTI+ personen niet hand in hand durft te lopen met hun partner. 1 op de 7 personen kreeg de voorbije jaren te maken met geweld. "Ondanks de vooruitgang die we hebben geboekt, is het aantal LGBTI+ personen dat te maken krijgt met geweld en haat nog steeds erg hoog en zien we een steeds actievere anti-genderbeweging," zegt Elio De Bolle (hij/zijn), Algemeen Coördinator bij Casa Rosa. "Om die reden blijven we strijdvaardig, maar we zijn ook hoopvol,” vult voorzitter Fleur De Baerdemaeker (die/hun) verder aan. “Het is fijn om te zien hoeveel steden en gemeenten mee acties en activiteiten organiseren om het belang van IDAHOT kracht bij te zetten.”

Steden en gemeenten in actie
Tal van Oost- en West-Vlaamse steden en gemeenten ondernemen actie.
Zo is er de openluchtfoto-tentoonstelling Queer Footsteps van Cavalier Queer in samenwerking met Casa Rosa in opdracht van stad Gent. Aan de hand van 10 portretten aan het stadhuis van Gent wordt de boeiende diversiteit van LGBTI+ personen voor het voetlicht gebracht.
Sint-Niklaas viert inclusie en diversiteit dan weer tijdens het Festival Iedereen Mee.
In Roeselare gaat er twee weken lang extra aandacht naar LGBTI+ veiligheid en welzijn met onder andere omstaanderstrainingen en een studiedag over transsensitieve zorg.  
Casa Rosa bundelde alle activiteiten van Oost- en West-Vlaamse steden en gemeenten en hun partners op deze pagina.

Geïnformeerd naar de stembus
Casa Rosa herhaalt de succesvolle postercampagne waarbij kleurrijke posterpakketten worden verstuurd naar de deelnemers die de raamaffiches op zichtbare plaatsen hangen en zo mee oproepen voor een gelijkwaardige maatschappij. Dit jaar motiveert Casa Rosa inwoners van Oost- en West-Vlaanderen met de slogan “Welke Stemming Kies Jij?” om straks geïnformeerd naar de stembus te trekken. “Door de posters op zichtbare plaatsen te hangen maken inwoners elkaar warm om een geïnformeerde stem uit te brengen ,” zegt Elio De Bolle (hij/zijn), Algemeen Coördinator Casa Rosa. “Door de QR-code op de poster te scannen ontdekt de lezer wat we als beweging verwachten van onze politieke leiders met betrekking tot LGBTI+ inclusie. We geven een overzicht van de verschillende partijprogramma’s zodat iedereen met kennis van zaken hun eigen keuze kan maken.”
 
Casa Rosa moedigt iedereen aan om foto's van hun posters, stickers en kaartjes te delen op sociale media met de hashtags #IdahotBE, #ThuisInEenGelijkwaardigeWijk en #WelkeStemmingKiesJij, en om Casa Rosa te taggen op Instagram en Facebook.