U bent hier

10 september: Werelddag Suïcidepreventie

10 september is Werelddag Suïcidepreventie. Een belangrijke dag! Zeker wanneer je weet dat 56% van jonge lesbische en biseksuele meisjes en 62% van transgenders ooit aan zelfdoding dacht.

Naar aanleiding van de dag die zelfdodingsgedachten meer bespreekbaar wil maken, roepen onze collega's van çavaria de minister van Welzijn op om specifiek in te zetten op extra kwetsbare groepen. Ook hulplijnen zetten vandaag hun beste beentje voor. Wij drukken vandaag graag iedereen op het hart dat in ons Huis en bij onze aangesloten groepen iedereen welkom is. Met of zonder vraagtekens. Met of zonder labels. In of uit de kast.

Wil je graag eens binnenstappen, maar heb je geen gezelschap? Is de drempel nog te hoog om even te komen kijken? Het is niet altijd gemakkelijk om je als nieuweling meteen thuis te voelen. Misschien wil je liever eerst apart met iemand van een groep spreken? Weet dat veel van onze groepen een onthaalwerking hebben. Zij kunnen je meer vertellen over hun leden, hoe activiteiten eraan toe gaan... Kortom, wat je kan verwachten wanneer je uiteindelijk binnenstapt. Weet je niet goed waar je moet aankloppen? Neem een kijkje in de lijst van onze aangesloten groepen.

Ken je iemand die het af en toe lastig heeft of wil je werken aan je eigen houvast? De nieuwe app BackUp geeft je tips hoe signalen te herkennen, hoe een gesprek aan te gaan, maar laat je ook leuke zaken delen en herinneringen ophalen om zo anderen te ondersteunen. Benieuwd? Download de app gratis via de website van de Zelfmoordlijn.

Heb je eerder nood aan een opvanggesprek? Zit je met vragen, twijfels, een verhaal? Voor alles over holebiseksualiteit ben je welkom bij de Holebifoon. Je kan hen gratis en anoniem bereiken via telefoon op het nummer 0800 99 533, via chat of per mail. Wanneer ze bereikbaar zijn, lees je op www.holebifoon.be.

Voor al je vragen over het transgender thema is er het Transgender Infopunt. Info en contactgegevens vind je op hun website www.transgenderinfo.be.

Met vragen over zelfdoding kan je steeds terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.