U bent hier

XChange Forum 2023

Ga je werken aan LGBTI+ inclusie, maar weet je niet waar te beginnen? Of heeft jouw lokaal bestuur hier al sterk op ingezet en wil je net dat stapje verder gaan? Jij als changemaker maakt het verschil voor LGBTI+ personen in jouw gemeente. Op 19 oktober 2023 organiseert Casa Rosa het XChange Forum om je daarbij te ondersteunen. 

Het XChange Forum van 2023 is achter de rug. Kon je er niet bij zijn, maar ontdek je graag wat er aan bod kwam? Neem dan contact op met [email protected] en vraag naar het verslag!

Hoe helpt het XChange Forum jou als changemaker?

Op het XChange Forum brengen we changemakers uit heel Vlaanderen samen om kennis en best practices over het LGBTI+ thema uit te wisselen. Samen werken we aan meer inclusieve steden en gemeenten voor LGBTI+ personen. 

Wat mag je verwachten van het XChange Forum?

Een dag gevuld met interessante sprekers, interactieve ateliers en boeiende ontmoetingen:

 • Je krijgt meer inzicht in de noden van LGBTI+ personen op lokaal niveau
 • Je komt te weten hoe jij (verder) aan de slag kan gaan rond LGBTI+ inclusie in jouw gemeente of stad
 • Ontmoet en netwerk met andere changemakers

Waar moet je zijn?

Het XChange Forum vindt plaats in K22 van Casa Rosa in centrum Gent. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer én volledig rolstoeltoegankelijk.
 

Samen maken we van de Vlaamse steden en gemeenten een fijnere plek voor LGBTI+ personen.

 

Programma

 • 9u00-9u30:      Onthaal: registratie en welkom
 • 9u30-9u45:      Algemene inleiding
 • 9u45-10u30:    Lezing: De evolutie en nood van een LGBTI+ beleid in België - Yves Aerts
 • 10u30-10u45:  Koffiebreak
 • 10u45-11u45:  Ateliersessie 1:
                             De eerste stappen naar een inclusief beleid 
                            ​ Een LGBTI+ inclusief personeelsbeleid 
 • 11u45-12u45:  Lunchbreak
 • 12u45-13u45:  Ateliersessie 2:
                             Vervolgsessie: De eerste stappen naar een inclusief beleid  
                             Een inclusief lokaal sportbeleid 
                             Case study uit Kortrijk: politie en beleid verenigd 
 • 13u45-14u00:   Switch
 • 14u00-15u00:   Lezing: Queering the public space - professor Pippa Catterall (ENG)
 • 15u00-15u10:   Break
 • 15u10-15u20:   Uitnodiging voor het plenair uitwisselingsmoment 
 • 15u20-16u30:   Uitwisselingsmoment
 • 16u30:               Aansluitend netwerkmoment

Lezingen

De evolutie van een LGBTI+ beleid in België - Yves Aerts

Yves Aerts (die/hun - hij/zijn), algemeen coördinator van çavaria, kadert hoe LGBTI+ beleid historisch geëvolueerd is. Deze geschiedenis toont het belang en de nood aan van een lokaal beleid voor het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van LGBTI+ personen. De highlights en hindernissen van het leven als LGBTI+ persoon in België worden belicht. Tot slot deelt die graag een toekomstperspectief waar we graag samen naartoe werken.

Queering public space - professor Pippa Catterall (ENG)

Professor Catterall (zij/haar) werkt aan de Universiteit van Westminster in Londen en komt speciaal voor het XChange Forum naar België. Met haar onderzoek Queering Public Space  onderzocht zij hoe de publieke ruimte veiliger en inclusiever gemaakt kan worden voor LGBTI+ personen. Kom in deze lezing meer te weten over de rol van ruimtelijke ordening en bijvoorbeeld het belang van straatverlichting. Een unieke kans dus om deze professor live aan het woord te horen!

Lees hier alvast meer over professor Catterall en haar onderzoek.

 

Ateliers

Ateliersessie 1 - kiezen uit:

De eerste stappen naar een inclusief beleid - KLIQ i.s.m. Stad Izegem

“We willen wel, maar weten niet helemaal hoe van start te gaan.” In dit atelier bekijken we samen hoe jouw gemeente de eerste stappen kan zetten naar een inclusief beleid, met aandacht voor het LGBTI+ thema. Stad Izegem zette recent sterk in op een LGBTI+ beleid. In deze sessie stelt Izegem voor hoe zij van start zijn gegaan en kom je ook alles te weten over hun proces.

Een LGBTI+ inclusief personeelsbeleid - Tilke Wouters (Stad Gent)

Inclusie op de werkvloer kan een grote opdracht vormen. In dit atelier doorloopt Tilke Wouters (die/hun) het proces over hoe die een LGBTI+ inclusief personeelsbeleid uitwerkte voor Stad Gent. Verder wordt er ingegaan op de moeilijkheden die ervaren werden bij de uitwerking van dit beleid en bespreken we mogelijke obstakels en oplossingen in jouw gemeente of stad.

 

Ateliersessie 2 - kiezen uit: 

Vervolgsessie: De eerste stappen naar een inclusief beleid - KLIQ

In dit vervolgatelier gaan we hands-on te werk. Je maakt een analyse van het huidig beleid in jouw gemeente én leert de 6 kernthema's kennen die belangrijk zijn voor LGBTI+ inclusie bij lokale besturen. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om aan de slag te gaan met het LGBTI+ thema binnen jouw gemeente of stad.

Een inclusief lokaal sportbeleid - Out for the Win

Een controversieel onderwerp: LGBTI+ in de sport. Out for the Win creëerde nieuwe tools om met dit thema aan de slag te gaan binnen jouw stad/gemeente. Hoe kan je inclusie faciliteren in jouw sportclubs door gemeentelijke infrastructuur of regelgeving? Daarna wordt er in gesprek gegaan over de mogelijkheden en de moeilijkheden die een lokaal bestuur heeft voor het creëren van een inclusievere sportomgeving.

Case study uit Kortrijk: politie en beleid verenigd - Referentieambtenaar Ferdinand Depypere

Ferdinand Depypere (hij/zijn), referentieambtenaar van politiezone Vlas, stelt voor hoe hij in Kortrijk te werk gaat met meldingen van haatmisdrijven.
Waar loopt het mis tussen lokale politie, beleid en LGBTI+ gemeenschap? En hoe kunnen we dit in een samenwerkingsverband aankaarten om veiligheid en welzijn te garanderen?