U bent hier

Gendervrije zone

#Gendervrijezone     #Genderfreezone

Gender is een concept en wordt voornamelijk bepaald door hoe een samenleving de gendernormen invult. De huidige gendernormen zijn zeer binair en erkennen maar twee geslachten: man en vrouw.
Het eng man/vrouw of binair hokjes-denken staat haaks op de bestaande genderdiversiteit. Het huidig genderconcept is met andere woorden veel te nauw. (‘http://transgenderinfo.be/m/identiteit/variaties/)
Naast het biologisch geslacht bestaat er ook een psychologisch geslacht of genderidentiteit. De innerlijke beleving van het geslacht is echter niet zwart-wit maar zeer ruim. Gender is een spectrum en dit wordt doorgaans als zeer bevrijdend ervaren.
De geslachtsorganen van een persoon zijn dus niet bepalend voor de innerlijke beleving van het geslacht en er zijn eigenlijk net zo veel genderidentiteiten als er mensen zijn. Niemand is 100% man of vrouw.

  • Waarom er aandacht nodig is voor genderdiversiteit en -gelijkheid

Het goede nieuws is dat steeds meer gendervariante personen kiezen om uit te komen voor hun authentieke genderidentiteit.  De keerzijde van dit verhaal is echter dat na het hobbelige pad bewandeld te hebben van genderbevraging, realisatie en acceptatie het nog steeds moeilijk blijft om aansluiting te vinden bij de huidige samenleving die voortbouwt op binaire gendernormen.

  • Wat is de gendervrije zone?

De gendervrije zone in de Kammerstraat symboliseert de ideale samenleving waar gendergelijkheid de norm is. Voorbijgangers worden uitgenodigd om kritisch te reflecteren over het concept gender en stil te staan bij de impact van genderongelijkheid. 
 
Tijdens de open salons van het Regenbooghuis Casa Rosa kan je in gesprek gaan met één van de medewerkers en proeven van de heerlijke genderkoekjes.
Casa Rosa is open op:
Woensdag van 13u -17u
Zaterdag van 14u - 18u
Donderdagavond vanaf 20u (enkel in maart)